ניהול סיכונים בשנת 2025: בין אתגרים גלובליים למציאות משתנה בישראל

בעידן של סיכונים גוברים ותנודתיות כלכלית,על בעלי העסקים למצות כל כלי אפשרי לשמירה על יציבות תזרימית וצמיחה עסקית. בעל עסק ראוי שינצל בימים אלו כול כלי אפשרי על מנת לנהל את הסיכונים המוגברים לתזרים המזומנים ולהכנסות החברה – ביטוח אשראי בבססח מאפשר יציבות ופוקוס בצמיחה,גם בתקופות המאתגרות ביותר.

עדי נוב, מנכ”לית בססח

 המשבר הנוכחי פוגש עסקים מנקודת מוצא מורכבת. מלחמות אינן ממתינות שהמשברים יחלפו – והעסקים חייבים להיות ערוכים תמיד. המלחמה פגשה את המגזר העסקי למוד המשברים בישראל, לאחר שצלח בשנים האחרונות את משבר הקורונה ובסיומן מתמודד זה שנה ויותר עם עלית ריבית חדה ואינפלציה גואה, שייקרו לכולנו את המימון משמעותית והקטינו את הביקושים בציבור הרחב. כלומר, החברות, בעיקר הבינוניות, נכנסו למשבר הנוכחי, למלחמה, מנקודת מוצא של קושי”. כך מתארת עדי נוב, מנכ”לית חברת בססח, את מצבו של המגזר העסקי בישראל בתקופה זו.

ראשון במעלה – תזרים מזומנים שתומך בפעילות החברה הוא המפתח להישרדות

נוב מסבירה שהדבר הראשון, במיקוד של בעל העסק בתקופה זו, צריך להיות תזרים המזומנים שלו – כדי לשמור על התזרים בשבועות ובחודשים הקרובים, מהם האתגרים המרכזיים אותם פוגש העסק בתקופה זו:

  1. קושי במציאת שותפים עסקיים בעולם – חברות שיש להן ממשק מול חו”ל, בין אם כספקים, לקוחות או שותפים, מגלות כי בימים אלו מתרחשים תהליכים סמויים של “חרמות שקטים”, בהם חברות זרות נמנעות מסחר ישיר עם חברות ישראליות, לעיתים בשל שיקולים פוליטיים או רגולטוריים.
  2. רגישות רבה לסיכוני הביקוש וההיצע הבינלאומיים  – ירידה בביקושים למוצרים ישראליים בחו”ל, מצריכה מציאת שותפים חדשים במדינות אחרות, מחייבים חברות לבחון מחדש את שווקי היעד שלהן, ולאתר לקוחות פוטנציאליים במדינות חלופיות. מציאת שותפים עסקיים חדשים מטריטוריות שונות, מחייבת מערך מקצועי המשלב מידע עדכני ואמין על מהימנותם ויציבותם הפיננסית של שותפים פוטנציאליים.
  3. עלייה גלובלית במספר פשיטות רגל –לפי נתוני Allianz Trade, שיעורי פשיטות הרגל בעולם הם הגבוהים שהיו מאז תחילת המדידה והם צפויים עוד לעלות ב-2025. תהליכים אלו לא פוסחים גם על המשק הישראלי, ומייצרים אפקט שרשרת: גם עסקים יציבים יחסית עלולים להיפגע בשל חדלות פירעון של שותפים ותהליכי גבייה מורכבים היוצרים פגיעה בתזרים המזומנים.

ניהול נכון של תזרים המזומנים בתקופה זו אינו רק הכרח אלא הבסיס להישרדות וצמיחה עסקית.

בבססח רואים בימים אלו גם לא מעט אתגרים מול ספקים מחו”ל, שמהססים לתת את אותן מסגרות אשראי שנתנו לעסקים בישראל בעבר. “החשש מהעמדת מסגרות אשראי לחברות בישראל הנמצאת במלחמה מביא לכך שהספקים בחו”ל מקשיחים תנאי תשלום ,מצמצמים לחברות הישראליות את מסגרות אשראי ודורשים יותר בטחונות.”, מסבירה נוב. “בשילוב עם העלייה בעלויות ההובלה וצימצום החלופות להובלה האווירית, כול אלו מעצימים את הצורך בהון חוזר זמין והופכים את ניהול התזרים למורכב עוד יותר”. 

ללקוחות ולשותפים העסקיים של בססח יתרון בתקופה מורכבת זו. בססח מספקת ביטוח אשראי לחברות, נותנת מענה לסיכון שהחייבים שלהן לא יוכלו לפרוע את חובם במועד המוסכם. בנוסף, הלקוחות נהנים מניהול סיכוני אשראי חייבים על ידי בססח וגיבוי של בססח לפתרונות גישור זמניים בעת הצורך, תוך שבססח לוקחת את מירב הסיכון עליה. 

“היתרון הגדול שלנו הוא שאנו מתבססים על מאגר מידע ומסלקת אשראי ספקים מהמובילות בארך  ובעולם בזכות היקף הפעילות שלנו ושל קבוצתנו, קבוצת הראל השקעות בישראל וקבוצת אליאנץ שהינה ענקית ביטוח אשראי עולמית”, נוב מסבירה. “באמצעות מאגר המידע האדיר שלנו, ומומחיותנו בניתוח המצב של חייבים, אנו יכולים לאבחן ולנווט את החברה המבוטחת לפעולה הנכונה עבורה ולסייע לה לצלוח את התקופה הקשה ואף לנצל אותה לצורך גידול פעילות בסיכון מדוד”.

בנוסף, הביטוח מאפשר באמצעות תכנית “נכיון החייבים” לגשר על פער בתזרים המזומנים על ידי מימון הון חוזר או הלוואה מגוף פיננסי בגיבוי ביטוחי. ביטוח האשראי של בססח מבטיח גמישות רבה יותר של גופים פיננסיים, יכול להביא להגדלה של סכומי המימון, ולעיתים אף לשיפור בעלויות. “הביטוח מסייע לחברות להרחיב את יכולת מימון ההון החוזר שלהן על בסיס החוסן של בססח, בהתנהלות מול בנקים וגופי המימון האחרים,” מוסיפה נוב.

 על מנת לתמוך בכלכלה ובסחר העמידה המדינה תכנית ערבות של חצי מיליארד דולר לביטוח כיסוי עילי לסיכוני אשראי, במודל דומה לזה שהיה בתקופת הקורונה. “זה נותן ללקוחות מרווח נשימה, ומאפשר שימור המסגרות וגמישות פעולה לספקים הישראלים למרות העלייה בסיכון”.

 

בססח, החברה הישראלית  המובילה לביטוח אשראי, נמצאת בצומת מרכזית של הפעילות העסקית בישראל ומאפשרת לנוב נקודת ייחוס אקטואלית לגבי שינויים כלכליים בישראל ובעולם והשפעתם על הפעילות העסקית. החברה מבטחת מכירות בהיקף שנתי של למעלה מ 60 מיליארד שקל, כמחצית בשוק המקומי וכמחצית בעסקאות סחר חוץ ב-140 מדינות. בין 500 מבוטחיה נמנות רבות מהחברות המובילות במשק הישראלי וחברות הבנות שלהן ברחבי העולם. לנוב עצמה ניסיון עשיר, מגוון וארוך שנים בתפקידים תחום ביטוח האשראי, ניהול סיכוני אשראי, חיתום, פתרונות ביטוח מורכבים, מימון הון חוזר וערבויות.