ניהול סיכוני סביבה בזמן מלחמה- הקלות לתעשייה ולמגזר העסקי בתקופת המלחמה

נוכח המצב הביטחוני השורר במדינה ומלחמת “חרבות ברזל”, קידמו הממשלה והמשרד להגנת הסביבה הסדרים והנחיות שנועדו להקל על המגזר העסקי והתעשייה, בכדי לנסות ולשמור על רציפות תפקודית.

ביום 25.10.2023 ובעקבות מלחמת “חרבות ברזל” פרסמה הממשלה ברשומות חוק הארכת תקופות ודחיית מועדים (הוראת שעה – חרבות ברזל) (אישורים רגולטוריים, עיצומים כספיים ובדיקות מיתקני גז), התשפ”ד-2023 (להלן: “חוק הארכת תקופות”) שמטרתו להקל על המשק באמצעות הארכת תוקפם של אישורים רגולטורים שפקעו או שעתידים לפוג, בין 07.10.2023 לבין 7.01.2024,  באופן אוטומטי בשלושה או ארבעה חודשים, תלוי בסוג האישור.

דוגמה לאישורים רגולטוריים אשר יוארכו באופן אוטומטי בשלושה או ארבעה חודשים, ובעל האישור אינו נדרש בהגשת בקשה לעניין הארכה או בתשלום אגרה, הם היתרי רעלים, רישיונות עסק, היתרים מזורזים, בדיקות סביבתיות תעסוקתיות ועוד.

חשוב להדגיש כי הוראות החוק לא יחולו על אישורים רגולטוריים או סוגי אישורים המנויים בתוספת השנייה לחוק לדוגמא היתר ליבוא ויצוא פסולת חומרים מסוכנים, רישיונות לפי תאגידי מים וביוב, היתרים לעניין העיסוק בקרינה ויסודות רדיואקטיביים ועוד.

בהמשך לחוק כאמור ובשים לב להימשכות מצב החירום במשק, ביום 05.11.2023 פרסם המשרד להגנת הסביבה הנחיות לעניין היתרים, רישיונות ואישורים סביבתיים לתעשייה החלות מנובמבר 2023 ועד לסוף ינואר 2024 (להלן: “תקופת ההנחיות”). מטרת ההנחיות היא להתאים את פעילות המשרד למצב בו שרויים הסקטור העסקי והתעשייה וכן ליתן מענה משלים ל”חוק הארכת תקופות”, זאת לצורך מתן הגנה ראויה לסביבה והתחשבות בצרכי המשק וצרכים כלכליים של המפוקחים במצב חירום.

הנחיות המשרד עוסקות בחידוש היתרים ורישיונות, כאשר אי אפשר לפעול כבשגרה, בדגש על חידוש רישיונות עסק והיתרי רעלים. כמו כן, כוללות התייחסות גם למתן היתרים חדשים ולדחיית מועדים לביצוע הוראות שמועד ביצוען לפי ההיתרים נקבע לתקופת ההנחיות.

חרף ההקלות המפורטות בהנחיות, מדגיש המשרד את החשיבות בעמידה בדרישות הסביבתיות למניעת סיכון לאוכלוסייה או פגיעה בסביבה, גם בעת הזו, ואת החובה החלה על עסקים להמשיך ולהעביר דיווחים מידיים על אירועי חומ”ס ואירועים סביבתיים, לרבות עמידה בתנאים הנוגעים להוספת גלאים וניטור, מועדי יישום והטמעה של מסקנות וסגירת פערים בתחום הסייבר וניהול סיכונים ועמידה בדרישות מיגון של פיקוד העורף.

הנחיות המשרד מלמדות על החובה והציפייה שקיימת כיום מכל חברה בתעשייה ובסקטור העסקי להמשיך ולנהל את הסיכונים הסביבתיים ולפעול על פי החקיקה הסביבתית ואישורים רגולטוריים קיימים, גם בעת הזו, זאת בשל חשיבות התנאים למניעה וטיפול באירועים, במיוחד במצבי חירום הטומנים בחובם סיכונים סביבתיים משמעותיים יותר לעומת ימי שגרה.

כך, חשיפה ממושכת למטחי טילים, כמו גם ירידה משמעותית בכח אדם עקב מצב החירום, מציבה את מפעלי התעשייה וסביבתם מול סיכונים סביבתיים מתמשכים ובעלי השפעות רחבות היקף, כגון הסיכון להיווצרות אירוע חומרים מסוכנים משמעותי עד כדי סיכון חיי אדם, אשר מאלצים את התעשייה לנהל את סיכוניה ולהקפיד ביתר שאת על התנהלות נכונה ובטוחה עם חומ”ס.

 

 

 

 

בילה כהנא לוינזון, עו”ד, שותפה ומנהלת מחלקת איכות הסביבה במשרד נשיץ, ברנדס, אמיר ושות’

אמונה משולמי שטיינברג, עו”ד במשרד נשיץ בנרדס, אמיר ושות’